Wednesday, 13 July 2011

Sehari menjadi Mat Bunga




Summer Night
Gambar-gambar lain ada dekat Flickr I.

Kadang-kadang sebagai penghuni KL, terasa agak diskriminasi. Kenapa event best-best mesti dekat putrajaya. Hot air balloon, Fireworks, etc. Dah la putrajaya tu dekat hujung dunia sebelah kutub selatan. Nak naik public transport kena naik ERL.

But as Avril Lavigne said, what the he**. Dengan semangat kental, dapat juga ke floria 2011. Basically floria ni kira flower exhibition lah. Tahun ni tema Roses are Forever.

Dulu walaupun diri ini lelaki tulen, ada la jugak minat-minat bunga ni. Dulu time jiwang-jiwang dulu ada juga membaca pasal flower language. Tahukah anda, anda perlu bagi 15 roses just to say "I'm sorry?". 108 roses untuk propose marriage? 999 roses untuk "my love will last till the end of time"? Jika anda nak buka bisnes IKS sila buka bisnes ros. Time valentine konpem lagi kaya dari bisnes kerepek ubi atau kapsul makjun. Lebih-lebih lagi jika nama anda Roslinda Samsu atau Rosyam Nor

Teringat juga masa kecil-kecil umur 5-6 tahun pernah berkenan dekat orkid kaler purple. Mak belikan satu pasu, siap name the flower after me lagi cheewah. Tapi tu cuma trick untuk menyuruh I siram pokok tu. Mum, that's cheap!

Berbalik kepada Floria 2011. Maybe sebab I datang awal. Dan time tu weekdays. So pameran pun macam segan-segan silu je nak keluar. Nasib baik masuk free kalau tak I dah call kementerian perdagangan dalam negeri. But then again mane lagi nak tengok bunga banyak-banyak. I bukan duduk mansion sebelah rumah Yusof Haslam boleh tanam bunga banyak-banyak.

Dia punya pameran ada indoor dan outdoor. Memang merata-rata la bunga. Rasa macam nak kaut satu bakul bawak balik buat mandi bunga untuk menaikkan seri wajah dan meningkatkan keremajaan kulit. Boleh I berlakon pegang-pegang macam iklan sabun.

Ada satu part untuk pertandingan taman sekolah. Memang cantik. Teringat kolam ikan sekolah I dulu, keruh sampai ikan pun dah tak nampak. Tu pun nasib baik ada ikan kalau tak dah lama sekolah kena saman sebab buat sarang nyamuk aedes. Bunga pulak habis kena rembat budak-budak guna buat main. Tsk tsk zaman sudah berubah.

Yang indoor pulak tunjuk gubahan bunga. Satu part penuh wedding arch. Ingatkan time tu da sesat masuk pameran perkahwinan dan andaman. Dah la pameran macam tu setiap hari ada. Risau juga. Nasib baik masih berada di jalan yang benar.

So 2 jam dekat sana dah habis pusing. Taklah besar mana pun. Tapi lepas la gian nak tengok dan tangkap gambar bunga. Balik terus cari lagu Misha Omar - Bunga-bunga Cinta. Gua nak layan jiwang sat.

Mat Bunga part-time,
Amirul Afiq

1 ulasan-ulasan tabloid:

Dewi Aja on 18 July 2016 at 18:05 said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Post a Comment

Sila tinggalkan pesanan selepas nada *BEEP*... *BEEP*