Wednesday 18 March 2009

Selera Ramadhan bersama Minyak Masak Cap Kapal Terbang- episod 1

Yaaa tuan2 dan puan2. kite bertemu lg dlm rancangan Selera Ramadhan yg ditaja oleh Minyak Masak Cap Kapal Terbang! Pilihan tok wan saya sejak tahun 1935.


Hari ini kita akan menyediakan sebuah juadah yg x asing lagi di kalangan rakyat seluruh dunia. Haa jgn xtau cik jah. Kita org laki ni kene blaja masakan2 cani, kang kalo org rumah pening2, senang kite boleh bg die makan. Haa, masakan hari ini x lain x bukan...

PARACETAMOL

Haa, juadah ni ade pelbagai name lain. Panadol la, Uphamol 650 la, acetaminophen, dan bermacam2 lg lah cik jah. Sesuai dimakan sbg pencuci mulut selepas makan malam. Masakan ni snang je cik jah. X perlu skill memasak tinggi2. Kita lihat dulu bahan2nye ye.

Bahan2:
2.2 gram 4-aminophenol

20 cm
3 air suling
2.5ml acetic anhydride

Sedikit air panas


Haa, senang je bahan2nye tu. Boleh didapati di kedai runcit Pak Kudin kat simpang 4 nk masuk ke Kg. Gajah Menyelam. Kita lihat cara penyediaannya-

1. Campurkn serbuk 4-aminophenol dan air suling dalam kelalang kon 100cm3. Biarkn die terampai kat atas air.

2. Tambahkan acetic anhydride ke dalam kelalang kon tadi perlahan2. Jgn laju2 cik jah. Meletop kang. Abis x lawa muka kang kaler itam.

3. Kacaukan bahan2 kte tadi sehingga sebati.

4. Panaskn di atas steam bath (org kg sy panggil) dalam 10 minit atau sehingga semua bahan2 larut ye. Bila dah siap anda akan nmpak bahan2 kita akan jadi macam kaler kuning2 jernih gtu. Jgn minum, x siap lagi.



5. Bila bahan2 kte da larut, kte sejukkan dalam bekas berisi ais. Peti ais pon ok cik jah. Biarkn dalam 10-20 minit, shingga nmpak ade kristal2 kat dlm bahan kte td.

6. Bila da siap disejukkan, kita tapis bahan2 td pakai kelalang dan corong turas Buchner. Ha, ni alat masak simple yg mesti ada di dapur. Martha Stewart ngan Rachael Ray yg rekomen kat sy masa sy melawat diorg 3 minggu lpas. Ni la rupe die...


Pasang radas... eh, alat2 masakn kte spt rajah... eh, gambar di atas. tu getah oren tu sambung ke vakum. kalau xde, vakum lantai pon boleh digunakan sgb ganti. (Gambar buchner ini adalah ihsan www.chem.yorku.ca. X smpat tgkp sndiri.) Turas smpai la kering spt gmbar di bwh.

7. Tuangkan sedikit air panas masa kite menuras. Biar bersih hasil turasan kte. Jgn byk sgt, x baik mmbazir.

8. Haa ble dah siap, kte keluarkn serbuk putih tu dan tuangkn ke atas piring kaca.

9. Masukkan adunan kita td ke dalam oven pada suhu 60 darjah celcius selama 30 minit. Jgn lame2 cik jah. Rentung kang I x tau...

10. Ha, inilah masakan kte yg sudah siap. Hidangkan panas2. Sesuai dimakan beramai2 bersama keluarga dan sahabat handai. Dgn bahan2 td, boleh la dapat dalam 1.6274g paracetamol. Cukup nk wat 3 biji panadol.


(Nama lab partner sy di-blurkn atas permintaan beliau. Biase la anak dara sunti gtu. Malu2 kucing. Auuuw! Jgn maraaa~)

Haa, tuan2 dan puan2. Snang kn resipi kte ni. Haa, ape lg, berasap la dapur cik jah lpas ni. Baiklah, kte bertemu lg pd episod akan dtg. Baiiiii~~~

2 ulasan-ulasan tabloid:

Unknown on 20 March 2009 at 00:49 said...

nI Pokcik nk tanye nie..kalau letak ulam n pegage dalam gaulan td tu boleyh? Tongkat Ali ko...blacan ko...kiro sbg peraso gituh..Harap2 boleyh la

Anonymous said...

hahaa..ape punye lawak daaa..(tegolek golek)

Post a Comment

Sila tinggalkan pesanan selepas nada *BEEP*... *BEEP*